Крикетът се играе от два отбора като всеки тим има по 11 играчи. Играе се на поле с формата на овал, а в средата на игралното поле се намира пътечка (pitch), на чиито два края са поставени 2 уикета (вратички). Играта е разделена на 2 части, като в първата единия отбор е в нападение, а другия в защита. Във втората част двата отбора разменят позициите си – от атакуващ отборът става защитаващ и обратното за другия.

Батиращият отбор започва играта с двама батсмани, като всеки застава пред единия укиет, намиращи се в двата края напътечката (pitch). Единият от батсманите е с лице към хвърлящия топката БОУЛЕР, а другият е готов да бяга.

Играчите от хвърлящия отбор са разположени в игрището и целта им е да хванат ударената топка и да ограничат БАТСМАНИТЕ да правят точки или да ги изгорят. Един от този отбор е УИКЕТКИЙПЪР, а друг БОУЛЕР. Всеки играч от отбора в защита може да бъде БОУЛЕР.

Когато БАТЕРЪТ е аут, неговото място заема следващия БАТЕР, и така докато неостанат батери в този отбор. След като това се случи, се обявява “ВСИЧКИ СА АУТ”. След кратка почивка двата отбора разменят позициите си – БАТСМАНИТЕ стават ФИЛДЕРИ, а ФИЛДЕРИТЕ БАТСМАНИ.

За да победят в мача, новите БАТЕРИ трябва да отбележат повече точки от другия отбор.

ТИЧАНЕ МЕЖДУ УИКЕТИТЕ
Пробегът между УИКЕТИТЕ се зачита, когато двамата БАТЕРИ разменят местата си. Това е 1 точка.

ТОЧКУВАНЕ И ОЧЕРТАНИЯ НА ИГРИЩЕТО
Това се случва, когато топката напусне очертанията на игралното поле.

ШЕСТ ТОЧКИ
Отбелязват се, когато топката напусне очертанията на игралното поле по въздух – ПРЕДИ ДА Е ДОКОСНАЛА ТЕРЕНА

ЧЕТИРИ ТОЧКИ
Отбелязват се, когато топката напусне очертанията на игралното поле по земя – или преди да го напусне е докоснала терена..

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestСподели