Президентът на Българска федерация по крикет проф. Николай Колев : N

Изминалата  2017  за българският крикет спорт беше  една успешна година. Това  не  е само мое мнение, което може да носи емоционален характер, но е мнение на много наши международни партньори, деятели и най-вече на база постигнати наши резултати през годината. В направление масовизиране и популяризиране на крикет спорта у нас ние имаме почти двойно увеличаване  на броя на занимаващите се деца и юноши. Появиха се и се утвърждават нови наши центрове по крикет. Това са предимно градове и селища в Софийска област, като Правец, Елин Пелин, Самоков, Горна Малина. Започнаха работа с деца и в Кнежа, Годеч, Казанлък, Дряново. Проведохме всички планирани състезания от ДСК на открито и закрито. Нещо  повече -  за първи път се проведе и студентски турнир по крикет в зала в гр. Пловдив, в Медицинския университет, в който взеха участие 6 отбора. Това  е едно  ново начало в развитието на студентския крикет у нас, защото до сега ние разчитахме и работехме  повече със Софийските Висши Училища и тези от страната бяха малко или много в по- неблагоприятна позиция. Да се надяваме,че през Новата 2018 година ръководството на Българския студентски крикет съюз , ще активизира още по-много университети в спортно-състезателна дейност, както в зала, така и на открито.

През годината ние изградихме почти нов национален отбор за мъже, който взе участие в силен международен турнир по Т20 в Гърция. Радва ни не само второто място на отбора , а преди всичко добрата му игра. Националният отбор е  съставен преди всичко от наши млади играчи – продукт на работата на наши млади специалисти по крикет. Това вече  ще е и нов приоритет в нашета бъдеща работа. За разлика от  другите национални отбори  на страни -членки на ЕС, нашият отбор е съставен от местни играчи.  За 15 години работа вече има резултат от този труд и лично аз се надявам тази традиция вече да продължи и в бъдеще. Това не означава, че вратите на националния отбор не са широко отворени за всички, които имат право според  наредбите на ИСС да играят в него. Напротив – всеки чужденец, който отговаря на условията е добре дошъл, но той трябва да притежава качества, които са минимум на нивото на нашите млади състезатели ,за да може да играе за страната ни.

През годината ние организирахме за първи път състезания под формата на Детска крикет лига. В тези състезания се включиха 8 клуба  с деца до 15 години  и 6 клуба  с деца до 13 години. Тези състезания  преминаха  много емоционално и донесоха много радост  и усмивки на децата .

През годината продължи работата и на Националната крикет академия. Тази наша структура за работа с подрастващи и  усъвършенстването на млади треньори направи 4 сесии през годината. В  две от тях основен лектор беше Мартин Йол  – световно известнет специалист . През следващата година  работата на НКА ще си увеличи значително, като разчитаме вече с нейни възпитаници да се сформира още един национален отбор за юноши до 15 години.

 

На   30.05.2017 г. представители на Българска федерация по крикет посетиха Дом за деца лишени от родителски грижи „Св. Иван Рилски“  в с. Разлив, община Правец. От началото на годината децата от дома се занимават  в свободните часове под ръководството на възпитателят  Петко Ценев със спорта крикет.С децата проявяващи интерес се проведе открит урок по крикет, който завърши с двустранна игра между два отбора. Заниманието проведоха спортно- техническият директор Людмил Тренев и треньора от НСА  Бойко Иванов. Те обърнаха внимание върху затвърждаването  на основните технически похвати на децата  в крикет спорта като батиране, хвърляне на топката и игра по филдинга. На краяна заниманието бяха раздадени на всички деца екипировка и уреди и пособия за практикуването на този спорт.

В момента  имаме изградени три  национални отбора- за мъже, жени  и юноши до 17 години.  Предстои сформиране на  още един национален отбор за юноши до 15 години. За съжаление не бяхме включени в Световните квалификации по Т20 през 2018г.,но ние като ръководство на федерацията ще се постараем да осигурим поне по една силна международна изява на всеки един национален  отбор през следващата година.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Нямаме програма максимум да изграждаме множество клубове по примера на други наши спортни федерации. На нас ни трябват живи и работещи структури. При нас се получава обратния вариант на спортната практика в България. Ние първо започваме работа със специалисти в населените места, работим с деца и подрастващи  и след това местните хора сами учредяват своя крикет клуб. Така се случи в Правец, Елин Пелин, Горна Малина.  Така се получава и в Община Дряново, където има вече постоянно живущи над 60 английски семейства и те вече са се организирали да играят крикет. През следващата година очаквам появата на минимум  5 нови  клуба, но засега няма да ги назовавам.                                                                                                                                                                              Искам да ви запозная и с още един интересен  момент в развитието на крикета през изминалата година. Това е      Детския спортен празник на ОУ “Отец Паисий”-град Кнежа. В това училище с директор Стефчо Малкодански и учител  по физическо възпитание Ива Найденова децата  играят непрекъснато крикет. Присъствах на един отлично организиран спортен празник на децата от училището. Всички деца от 1 до 7 клас в “Отец Паисий” играят в свободното си време и организирано в трети учебен час нашия спорт- крикет. В празника участваха с по два отбор всеки един клас  и беше проведено образцово вътрешно – училищно състезание. След него младите крикетисти бяха запознати с нови технически умения и похвати от играта, които бяха демонстрирани от специалисти от НСА. Отдавна  не съм бил свидетел на истинска и безрезервна отдаденост на децата, такава каквато видях в това училище. Това, което са направили директорът Малкодански и целия колектив заслужава специални адмирации и може би специално отразяване в медиите, защото тези хора са направили страшно много неща за за се чустват децата в училище конфортно и учебния процес да е  в съотвенствие със съвременните изисквания и духа на времето.

Радвам се ,че  имаме подкрепата на Общинските ръководства на Общините в Правец, Елин Пелин, Горна Малина, Нови  искър, Дряново, Габрово…на  Областната управа на София – област и се надявам, че през следващата година нашета съвместна работа да продължи с още по -големи темпове и успехи.

През следващата година нашите фенове могат да очакват разширяване на географията на спорта ни в други населени места в страната ни. Предстои  откриването на още два терена за крикет, съобразно иззискванията за провеждане на международни срещи на ИСС.  Нашета страна ще  е домакин на редица международни прояви  по крикет в различни възрастови групи. България е  и ще остане  един от основните центрове за развитие на крикета на Балканите, независимо от липсата на традиции  и отношение  на  Държавните структури отговарящи за развитието на спорта у нас.    Предстоят   ни  и конкурси за на треньори на националните отбори мъже, жени  и юноши.  Искаме да дадем възможност на млади хора да работят и се развиват по специалноста  си тук, у нас , а не да тръгнат да търсят късмета си по света.  За тази цел ние ще работим непрекъснато и съм сигурен, че си заслужава да е така.

През 2018-та знаете , че София е Европейска столица на спорта и ни предстоят много международни турнири в България. Домакини сме на шампионат за юноши до 15 години, който ще бъде в периода 14-17 юни. Също така и клубно първенство от 27 юни до 1 юли. Организираме и турнир между националните отбори от 17 до 21 юли. Заявки са изпратени до 20 държави и скоро ще знаем колко точно ще участват. Наред с всичко това и вече традиционните прояви, които правим всяка година от вътрешния календар по крикет.

Пожелавам на всички хора здраве, щастие , амбициозност и реализиране на поставените цели. Като президент на федерацията искам да стане ясно, че ние всяка следващата година надграждаме и вървим в правилната посока.

Поздравявам специално колегите си от федерацията и още веднъж от официалния сайт да благодаря на всички гости, които ни уважиха на 15-годишнината от създаването на БФКрикет.

Весели празници и успешна 2018-та година !

Проф. Николай Колев- Президент на БФКрикет

 

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestСподели