1. Проф.Колев в медийното пространство се появи открито писмо на членовете на БФ Крикет прието на извънредно Общо събрание. Може ли да ни кажете нещо повече за повода за свикването на това събрание ?

Извънредното Общо събрание на БФ Крикет беше провокирано от събитието на 25.03.2019г. пред Министерство на младежта и спорта организирано от сдружението Национална гражданска инициатива „Системата ни убива“ в подкрепа на г-н Саиф Ур Рехман, президент на „Юнайтед Крикет Клуб”. Клубовете на БФ Крикет поискаха твърдо да се изрази нашето отношение и позиции. Почти всички наши клубове отделят изключително място на работа с децата,като някои от тях отделят сили и време за работа с деца в неравностойно положение и деца с проблеми. Ние уважаваме и сме съпричастни към тези жени и техните деца, но не сме съгласни и сме непримирими, към действията на лицето Саиф Ур Рехман да ги постави на първа линия на „фронта“ , който той откри преди много години в една продължителната „война“ с БФК, крикет клубовете, както и отделни деятели на крикет спорта. Смятаме че трябва да предпазим всички тези изстрадали хора, като не ги правим съучастници в процеси с решението на които са се заели съответните държавни органи и компетентни институции.
До този момент ние мълчахме, с надеждата че разума ще надделее в начина и средствата с които всеки мислещ и отговорен човек се бори особено ако това е за една благородна и справедлива кауза,но за съжаление не се получава така. В тази връзка нашите членове не искат и няма да позволят на никого да бъдат обвинявани в позиции или действия, които са в противоречие с нашата политика. Ние държим и ще държим за спазване на законите и правилата установени за българския спорт. Този, който иска да направи нещо добро, никой не му пречи да ги спазва и така да постигне своята благородна цел. Несъвместимо е когато искаш да направиш нещо добро и говориш за морал да прилагаш средства и действия което обществото не приема. Искаме ясно да се разбере , че държим на това, нашите деца с проблеми и техните майки, към които се отнасяме с респект, да не се въвличат в ситуации на лични интриги и интереси. Те заемат много достойно място в нашия живот и начините и средствата за постигане на техните цели трябва да бъдат поставяни и отстоявани по подобаващ достоен начин.
2. Повода за протеста е във връзка с отнемането на лиценза на „Юнайтед крикет клуб“. Може ли да ни кажете нещо повече за това отстраняване ?

Проблемите започнаха още през 2014 г. когато от Министерството на младежта и спорта отказаха да впишат в Националния регистър на спортните клубове Крикет клуб „София“. И искам да кажа съвсем основателно. В устава на клуба имаше нарушения, които не отговаряха на ЗФВС. Ние уведомихме този клуб за проблема и им препоръчахме да го отстранят и отново да кандидатстват за членство в БФ Крикет. Вместо това, техния председател подаде жалба в ММС срещу БФ Крикет и обвинения в много направления. Не само това, пуснаха си и сигнали да Международния крикет съюз и няколко световни медии и твърдения за корупция и скандали в българския крикет спорт. Така без да се мисли много, се очерни една над 10 годишна работа свързана със създаването и утвърждаването на този нов за страната ни спорт. Последва пълен одит от ММС на нашата дейност и се установиха няколко незначителни пропуска в нея. Един от тези пропуски беше, че в националния регистър на треньорите има вписани двама човека, които не отговарят на условията на Наредба №2, която определя професионалната квалификация,правоспособност и компетенции на треньорските кадри. Направиха ни препоръки за подобряване на нашета дейност и ни задължиха да отстраним установените пропуски съгласно ЗФВС. Но никой от ответната страна подала тази жалба не каза,че е сбъркал, не си отстрани законните пречки за членство, както и най-малкото да се извини, че без да е помислил достатъчно е уронил авторитета на крикет спорта у нас и в чужбина. Напротив, започна се една непрекъсната негативна кампания в социалните мрежи срещу ръководството на БФ Крикет и цялата наша дейност. Какво да ви кажа повече- типично по български. Не искам да коментирам повече, за да не стигна до тяхното ниво…

3. Бихте ли ни изяснили причините поради които Саиф Ур Рехман е освободен като треньор на националния ни отбор по крикет?

Това е продължение на отговора на предишния Ви въпрос. Изпълнихме изискванията на Министъра на ММС за спазване на закона. До този момент лицето Саиф Ур Рехман изпълняваше длъжността треньор на националния ни отбор по крикет. Когато започна тази работа, нямаше още Наредба №2, пък и ние все още нямахме подготвени кадри, завършили НСА или други подобни ВУ със специалност “крикет“. След 2006 година ние разкрихме такава специалност за ОКС „Бакалавър“ и „Магистър“ в НСА , а след това се появиха изискванията за професионалната квалификация и права на треньорите. Саиф не отговаряше на условията за тази дейност у нас и беше освободен. Няма да премълча и факта,че той вече се беше създал напрежение и в самия отбор. Отношението му към вече подготвени наши български състезатели беше меко казано неадекватно. Решенията му като треньор в няколко турнира бяха неадекватни и отбора загуби няколко срещи по един и същи начин. Това провокира напрежение, съмнение за нерегламентирани контакти с играчи и треньори от съперниците ни и изхода от тези срещи. Няколко пътни избухваха скандали и ние сме го спасявали от саморазправа от някои наши състезатели. Имаме и документи за това, включително и негови отчети и доклад до УС на БФК. За тези проблеми в миналото с националния ни отбор много може да се говори, но нека да сложим черта на това и вървим напред. Сега отбора е нов, основно със състезатели подготвени в наши клубове и от наши треньори.Резултатите , които постига в международните срещи и турнири по Т20 ни дават основание да имаме надежда за този вече олимпийски вече вариант на играта у нас.

4. БФ Крикет оказва ли подкрепа на деца с увреждания или други социални групи,има ли благотворителни дейности?

Категорично може да заявим, че БФК и всички клубове отделят изключително място на работа с децата, не малко от нас посвещават сили и време за работа с деца в неравностойно положение , винаги сме се включвали в инициативи подпомагащи различни мероприятия в помощ на деца с проблеми и сме готови да подпомагаме всички инициативи при спазване на законите в РБ. Няма да изреждам всички инициативи, но нека не забравяме,че чрез нас започна да се организира и крикета на маса. По времето,когато бях и Декан на ТФ на НСА, се организира и първия турнир по крикет на мас а в коридорите на новата спорна зала на НСА, подкрепяли сме и турнирите в зала „Христо Ботев“ , игрите в ОСС на НСА. Отборите на хората с увредено зрение винаги са били добре дошли на базата на НСА. При много наши международни прояви, е имало кутия за дарения, но въпросното лице никога не е представяло протокол за събраните суми и отчет за какво са се изразходвали.
За съжаление финансирането на спорта у нас не позволява да се направи сериозна подкрепа на децата с трайни увреждания. Нашета федерация в последните 5 години не е получавала финансови средства за основните си дейности, да не говорим за хора с увреждания или други проблеми. В тази връзка искам да ви кажа, че крикета на маса не е дефиниран като спорт нито от ИСС, нито от друга спортна организация в света и у нас. Правата на този вид крикет, се държат от Лондон тавернс, организация занимаваща се основно с дарителска дейност за хора с увреждания и те правят сериозни кампании за това.
Това не пречи, който има желание да помогне колкото може и с каквото може за тези деца, защото каквото и да се направи то е малко и недостатъчно за тях. В тази връзка ние направихме среща с представители на сдружението Национална гражданска инициатива „Системата ни убива“. Опитахме се да им представим нашите възможности и желание да им бъдем полезни с нещо, независимо от нулевите финансови възможности. Дали сми били разбрани правилно и дали ще потърсят помощ и съдействие от нас , бъдещето ще покаже.

5. Каква според Вас е целта на тези хора, които са вече извън крикет спорта? Нали всички работите за една кауза и в името на развитието на този спорт в страната ни?

Този въпрос не е адресиран в правилната посока. Не мога да отговоря точно на него, защото аз не разбирам нещата по този начин. Не може да се гонят лични цели и амбиции и те в един момент да започнат да надминават възможностите и правата, несъобразяване със законодателството, неизпълнение на правила регламентирани от МС и Устава и законите в РБ. Ако има желание за развитие на един много нов за страната ни спорт каквито и проблеми да има, те могат да се обсъдят и решат в интерес на развитието на спорта. Да не забравяме, че този управителен съвет беше избран единодушно през 2014 година и тогава и Саиф Ур Рехман гласува за всички ръководни органи. Вместо да представи своите проблеми и да иска становище от Общото събрание на БФ Крикет, той предпочете пътя на конфронтацията и личните нападки.Никой и никъде не се споменава, че г-н- Рехман е предявил иск от 12 500 лева към БФ Крикет за имуществени и 3200 лева за неимуществени щети при осъществяването на своята „благотворителна“ дейност. За решението на съда, който отхвърля всички искове на ищеца Рехман, като законово несъобразни – също пълно мълчание. Ние смятаме,че е време да се свали благородната маска на този човек и се каже истината.
Не мога да кажа,че работим за една кауза, при положение,че каквато и инициатива да пред приемем или каквото и да е събитие да отразим веднага започва яростна атака срещу нас в социалните медии или директно към ръководителя на учреждението, директора на училището или ректора на ВУ в което сме направили нещо дори и малко за крикета. Всичко това съпроводено и с „послания“ до ИСС, до президентите на федерации от страните с които поддържаме вече традиционни връзки и имаме съвместни планове за развитие на крикет спорта. За каква кауза говорим в случая. Явно нашета твърда позиция по спазване на правилата и процедурите в състезанията по крикет не се нрави на някои хора, като Саиф и други от неговото обкръжение. Използвам случая да заявя, че докато ние изпълняваме своя мандат няма да се съгласим с никакви предложения, крикет спорта да бъде замесен в нерегламентирани покани на отбори от рискови страни с цел трансфер на лица в ЕС.

6. Каква е цената на този труд и работа през тези години?

Ние през 2017 година чествахме 15години от учредяването на БФ Крикет. За това време ние запълнихме европейската крикет карта. От бяло петно, вече България е страна позната и утвърдена в крикет общността. И с основание ние сме сочени за пример при сформирането си на национален отбор, който е изцяло съставен от български граждани. Имаше един период от нашето развитие, когато в националния ни отбор играеха представители на 7 националности. Благодарение на ентусиазма и работата на нашите кадри и желанието на младите ни състезатели, сега нещата са коренно различни. И в последния ранкинг на ИСС в олимпийската дисциплина на крикета Т20 ние сме на 62 място в света. Нещо невиждано за страна, без традиции в този спорт при положение, че след нас са много европейски страни, в които крикет се играе от няколко века. Трудно е и затова при постигане на добър резултат удовлетворението е голямо. Това го знаят всички хора работещи в крикет спорта у нас. И аз искам да им благодаря за усилията, лишенията и работата която влагат непрекъснато за да вървим напред. Без тяхната помощ и усилия ние нямаше да сме постигнали почти нищо.Не искам да споменавам поименно, защото мога да пропусна някой треньор, учител по ФВ, преподавател във ВУ, администратор или доброволец .На всички тях едно огромно благодаря!

7. Да ни кажете нещо повече по развитието на случая с Вас и записа със скрита камера. Този случай се „експлоатира“ постоянно от вашите опоненти в социалните мрежи?

Ако трябва да говоря по този случай ще трябва да направим друго отделно интервю. Ще се постарая накратко да Ви запозная със ситуацията.Както знаете името ми беше замесено в скандал предизвикан от записи със скрита камера от предаването „Господари на ефира“. Всичко това се случи след изборите за Ректор в края на 2015 г. в които аз отказах да бъда в екипа на това ръководство и много хора искахме промяна.За съжаление не успяхме в изборите и идеята ни за превръщане на НСА“В.Левски“ в модерно ВУ от европейски тип не се реализира.Естествено последваха и редица рестриктивни мерки срещу нас от ръководството на Академията. В края на м. март 2016 година в цитираното предаване се появиха кадри заснети със скрита камера, които ме „уличаваха“ в секс скандал със студентка и уреждане на невзети изпити . Още след първото предаване бях дисциплинарно уволнен от НСА,без да бъда изслушан и без дори да е минало второто предаване и в нарушение на основното право ,че всеки е невинен до доказване на противното.Даде се ход на „медийно-наказателен процес“, който да манипулира общественото мнение ,да окаже натиск върху съда и се дискредитира моята личност.Водещите на предаванията отправяха непрекъснато призиви в ефир за самосезиране на прокуратурата, провеждане на разследване, да ми бъде повдигната обвинение и бъда съден, като след това „търкам наровете на затворите“. Целта тогава на предаванията беше постигната. Прокуратурата се самосезира и образува прокурорска преписка № 13858/2016 на Софийска районна прокуратура (СРП) и предприе действия по разследване на случая.След извършена проверка поради липса на каквито и да е основания за извършено престъпление с Постановление от 12.08.2016 г. СРП отказва да образува досъдебно производство към мен с мотив: при спазване принципите на всестранност,обективност и безпристрастност ,считам, че са налице основания, които изключват образуването на до съдебно производство“. Естествено аз си търся правата по съдебен път за всички незаконно съобразни действия срещу мен и нарушаването на моите конституционни права и се надявам нашия съд да си свърши обективно работата ,за да не изнасям проблема извън страната ни. Необяснимо е, че Ръководството на НСА застава зад В.Георгиева въпреки неоспорими доказателства и обстоятелства които дават яснота по този случай. Нима се одобряват и поощряват действия като, преследване на преподаватели по телефона и кабинетите им с искане с неалтернативни начини да се взимат изпити, използването на забранени средства и начини с които се правят лесни манипулации на преподаватели и служители на територията на Академията, стимулират се действия които се забраняват от Конституцията и законите на територията на Академията, позволява се нарушаване правата на преподавателите гарантирани от основни документи в страната ни и .на територията на Висшето училище. Каква е причината да се стимулират действия и своеволия на студентите, които засягат НСА без да се уведоми за това ръководството и. Отговорите на всички тези въпроси неминуемо водят до извода, че част от ръководството на НСА активно е участвало в разработването и изпълнението на сценария за публичното оклеветяване на проф. Колев дори и сцената на нарушаване на Конституцията на РБ и неговите основни права. Интересно ще е да се направи проверка и на студентското положение на В. Георгиева преди случая и след него. Дали тя е приключила с изпитите си по законния начин или не? Тогава ще стане ясно вече има ли нерегламентирана помощ за нейното завършване и от кого? Въпроси за които не вярвам СРП да се самосезира. Естествено този проблем се използва от нашите опоненти в социалните мрежи. За съжаление законодателството не е решило проблема с тези публикации, както и с „фалшивите“ новини. Но ще следим с интерес и студентското положение на Саиф ,защото той отдавна по закон е загубил студентски права. Той имаше и неплатени три години в студентското общежитие, но може би е получил някои обещания … За този случай искам да благодаря на цялата крикет общественост за оказаната ми подкрепа. През 2016 година 15 клуба и членовете на УС подписаха декларация в моя подкрепа ,а през 2017 година ОС на БФ Крикет при подаден от мен за гласуване „вот на доверие“ единодушно ми гласува такъв до края на мандата.

8. Разбрахме,че има проверка на дейността на БФ Крикет от ММС. Може ли да ни кажете нещо повече за нея?

По сигнал на сдружението Национална гражданска инициатива „Системата ни убива“ и със Заповед на Министъра на ММС се извършва извън планова проверка на БФ Крикет за периода от 2108 до 2016г.Веднага след като предоставих исканите документи дойде нова заповед за проверка на 2014 и 2015 г, в която дори не е упомената вида на проверката. Не искам да коментирам тези проверки, докато не приключат. Само се надявам това да не е намеса на държавата в дейността на национални спортни организации, защото ако е така , проблема ще стане много сериозен.
9. Как смятате, каква ще е посоката на развитие на Българския крикет спорт ?

Посоката е ясна. Ние сме член на ИСС и развитието на крикета в световен мащаб вече е насочено към участието ни в Олимпийските игри през 2028 г. В световен мащаб се прие стратегия за развитие. Страните от Европа обсъдихме нашета стратегия на конференция през м.Март в Мюнхен. Крикетът в световен мащаб е най-бързо прогресиращата игра и има страхотен потенциал за развитие. Всички ние приехме идеята за развитие и всяка една страна ще разработи своя стратегия за периода до 2023 година. Това ще направим и ние след като направим нашето Общо отчетно-изборно събрание. Нека новия управителен съвет предложи пътя ни на развитие съобразно нашето състояние и бъдещите цели които ще преследваме. Убеден съм, че ще се справим с новите предизвикателства, въпреки проблемите които имаме, защото ние имаме потенциала на огромен брой млади хора, които искат да направим наш успешен български модел на развитие.

kolev1

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestСподели