Българският национален отбор за мъже по крикет Т 20 постигна изключителен успех на завършилия международен турнир в Корфу, Гърция , като спечели първото място в групата за национални отбори, побеждавайки на финала домакините от Гърция. По регламент тимовете бяха разпределени в две групи. В Група “А” с три международни клубни отбора. Група “В” , националните отбори на България, Гърция и Сърбия .
Турнирът за национални отбори беше одобрен от ИСС и в него участваха само състезатели и отбори ,които отговарят на световните стандарти за крикет. Класирането в група”В” влияе пряко на рейтинга на всяка национална федерация и рефлектира при определянето на групите, по време на тегленето на жребия за следващите квалификации на Световната купа по Т20. За Европа те ще се бъдат през 2020 година в три групи по осем отбора. Т20 е вариантът на крикет, който е включен в програмата на Олимпийските игри през 2028 година и това прави интригата за квалификациите още по-голяма.
В първия ден на турнира нашият отбор игра срещу подмладения отбор на Сърбия. Сърбите спечелиха жребия и батираха първи. За 20 овъра те успяха да постигнат 156 ръна/точки/, които реализираха с 6 батсмана. Във втория ининг нашия отбор започна много мобилизирано и успя да спечели срещата в 18 овър със 161 ръна постигнати от 4-ма батсмани. Най-добре от нашия отбор се представи капитана Пракаш Мишра,който като боулер направи 3 уйкета и допусна да ни отбележат само 12 ръна от 4 овъра, а като батсман реализира 16 ръна.
Втората наша среща в групата на Т20I беше с отбора на Гърция. Нашият отбор излезе за тази среща много мобилизиран и това му попречи да покаже истинските си възможности. Нашите батсмани играха сковано,без да използват напълно създалите се ситуации за отбелязване на повече точки и ининга беше завършен с 94 отбелязани ръна. Това се използва много добре от опитния отбор на Гърция, който вече е съставен основно от чужденци по примера на много европейски отбори. Домакините спечелиха мача и се оформи класиране в група „В“: 1-ви Гърция, 2-ри България и 3-ти Сърбия. По регламент първите два отбора трябва да играят за крайното класиране в групата на Т20I.
Гръцкия отбор спечели жребия и избра да играе филдинг първи в тази среща. Нашият отбор беше променил тактиката, както за батиране, така и за филдинга. За 20 овъра ние отбелязахме 135 ръна. При смяната на ининга състава на Гърция успя да реализира само 117 ръна и България спечели мача с 17 ръна разлика. Тази победа изненада световната крикет общественост, защото в Корфу крикет се играе от 1823 г., но тя беше напълно заслужена. С младия си национален отбор съставен почти изцяло от българи, продукт на нашата работа в последните 10 години ние показахме,че този състав и спорт у нас има голямо бъдеще.
В срещата за купата на HPL нашият отбор игра с ForgeAthens и загуби.
В последния ден на турнира, българския тим,който спечели надпреварата в група”В” в лицензираните срещи от ИСС се срещна с отбора на КК Пакистан-Корфу. Този отбор съставен от чужденци живеещи постоянно в Гърция спечели жребия и започна играта с батиране. Нашия отбор игра много компактно и сполучливо на филдинга.С много добри и точни хвърляния към уйкетите на противника се отличиха Пракаш Мишра, Христо Лаков и Николай Йорданов. Българският отбор не позволи на противника си да играе повече от 10 овъра и да постигне 71 ръна, когато от игра беше изваден и 10-я техен батсман.Отличен резултат в този ининг направи П.Мишра, който постигна 5 уикета и така наречения хет-трик / 3 уйкета за овър или 6 хвърлени топки/.
Във втората част на играта нашия отбор започна с двойка батсмани К.Десан и Хр.Лаков. Те методично отбелязваха точка след точка и с помощта на П. Мишра мача приключи в 10-я овър с 73 ръна за отбора на България. Така родните ни играчи спечелиха третото място в крайното класиране на Гръцката премиерна лига / HPL / по Т 20 и се изкачиха с няколко позиции нагоре в Световния ранкинг по Т20.
„ Наистина постигнахме голям успех. За първи път националите ни спечелиха турнир от такъв ранг и това ме кара да бъда много горд и щастлив от първото ни място. Нашият тим е един от най-младите в Европа, и за разлика от другите страни е съставен почти изцяло от български състезатели. Това се дължи на упоритата ни работа през последните десет години и вече дава резултати. Смело вървим по начертаната програма за развитие и дай боже да постигнем още по –голям успех по пътя към Олимпиадата през 2028 година” ,сподели президентът на БФКрикет проф. Николай Колев.

dig dav sdr dav dav dav HPL HPL_2 HPL_4 HPL_6 HPL_7 HPL_16.10. dav

 

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestСподели