Уважаеми, колеги,

ръководители и приятели на тази прекрасна игра крикет,

Обръщаме се към Вас, не за да Ви разкажем за постиженията на Българската федерация по крикет (БФК) през поредната тежка година, белязана от КОВИД пандемията, а за да Ви занимаем с един на пръв поглед несъществен проблем. Проблем, който обаче е от вече много години и възникнал при предишното ръководство, но най-важното – проблем, който хвърля сянка върху любимия ни спорт и петни името на играта, не само в Република България, но и по целия свят.

За какво става дума – за човек с име Саиф Ур Рехман, който преди 20 години, с оглед новосъздадената БФ Крикет, бе поканен от новоучредената БФ Крикет да помогне за популяризирането на този спорт у нас. Създадени са му перфектни условия като треньор на националния отбор – по това време е открита е специалност „Крикет“ в НСА, осигурено му е следване, предоставено му е общежитие за цялото семейство. С времето се разбира,че неговите възможности и притенции не отговарят на реалната действителност.

Впоследствие тренираният от него клуб е изключен от федерацията, забележете след извършена проверка от Министерството на младежта и спорта на Република България по негов сигнал. Проверка, установила, че неговият и още един клуб не отговарят на изискванията на ЗФВС и на Наредба № 2 за професионална правоспособност и квалификация на спортно-педагогическите кадри, при осъществяване на учебно-тренировъчната и спортно-състезателна дейност към федерацията“. Това се случва преди 7 години…

Юнайтед крикет клуб – София е изключен от БФ Крикет поради факта,че не отговаря на тези изисквания за членство във федерацията. Изпълнена беше препоръката след направена проверка на нашата дейност от Министерството на спорта, предизвикана именно от този клуб. След този законосъобразен наш акт, започнаха сигнали до всички институции у нас и в чужбина, с което се уронваше името и достойнството на много наши кадри и служители, както и името на БФ Крикет и страната ни. Въпреки отговорите от всички институции /включително и определение от Софийски Районен Съд в наша полза/, терора с доносите и сигналите продължава.

Следва съдебно дело, загубено от негова страна, като съдът постановява, че Министерството на младежта и спорта на Р България правилно е указало на БФК да спазва законите в страната и да изключи отбора на въпросното лице. Стига се до заплахи, обиди, намеса в личния живот на представители на тогавашното ръководство, полицейска намеса.

За съжаление, от всичко това страда единствено и само спортът. Спорт, който е символ на джентълменството, се превръща в заложник на лични цели и амбиции. В последната една година въпреки цялата пандемична обстановка ние изпълнихме всички планирани състезания от ДСК и МСК. Нещо повече организирахме Първият турнир София Т20И, по бъдещият олимпийски вариант на играта крикет.Нашият отбор загуби финалният двубой и се класира на второ място. През тази година беше организиран и вторият турнир от европейските крикет серии / ЕСЛ/ и в продълженияе на една седмица 105 страни от целият наш спортен свят гледаха онлайн всички срещи от турнира и се рекламилаше София и мястото на провеждане НСА „ В. Левски“.Националният отбор мъже участва в два престижни международни турнира по Т20И / бъдещият олимпийски вариант на играта/ в Букурещ и Малта, като на последния се класира на престижното трето място.

В направлението за работа с деца с увреждания ние имаме вече партньорски взаимоотношения с Център за психологически изследвания – София /ЦПИ/. Това дава възможност децата с уврежданея вече да могат да разчитат на базата на Центъра за тренировка и състезания по крикет на маса в абсолютния център на София и в изцяло отремонтирана зала с възможности всички деца, които са в инвалидни колички да бъдат транспортирани в залата със съответните технически средства и техника от най-съвременен вид. И всичко това напълно безвъзмездно, защото това е основна мисия на ЦПИ и ние се надяваме на една бъдеща и ползотворна дейност с която да помогнем на децата.

Настоящото ръководство на БФК не желае да бъде замесвано в лични дразги и конфликти от миналото. Спазвайки законите на Република България, ние сме готови да разгледаме всяка постъпила молба за членство от страна на клубове в страната, при положение, че отговаря на изискванията на законодателството на Р България и Устава на БФ Крикет. Към днешна дата няма постъпило такова искане нито от страна на Саиф Ур Рехман, нито от страна на „Юнайтед крикет клуб“ зад който стоят и други интереси. Ето защо нашето желание е да внесем повече яснота около този наследен за нас казус, който руши имиджа на БФК, на Република България, на крикета и на спорта като цяло. Защото, за да практикуваш джентлъментската игра,трябва да бъдеш джентлъмен, а не като тази персона,която отдавна не е свързана с българският крикет спорт, но опитите му за дискредитация на спорта и страната ни са непрекъснати.

След всяко успешно състезание от ДСК или МСК това лице или негов пълномощник с който живее на семейни начала, пуска неоснователни жалби и сигнали и явно изопачена информация до наши и международни институции нарушавайки всички общоприети правила за комуникация. До този момент ние като национална федерация, която отговаря за развитието и управлението на спорта ни и представянето на страната ни във всички официални международни форуми и организации, не сме получавали нито едно официално писмо от него или от името на Клуба на който е управляващ след като е освободен като член на БФ Крикет и националният регистър на спортните клубове в Министерството на младежта и спорта.

Поднасяме своите извинения, че вместо да си говорим за крикет, за бъдещи проекти за развитие ни, се налага да вземаме отношение по една лична война на човек, който отдавна вече няма нищо общо с българският крикет и смятаме,че сме длъжни да защитим своето име и реномето на родината си, както с информация до всички средства за масова информация и комуникация, наши държавни и международни институции, така и по съдебен ред.

14.12.2021 година

Управетелен съвет на БФ Крикет

 

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestСподели