Завърши  Държавното първенство по Т20 / олимпийският вариант на крикет , който е включен в ОИ през 2028 г.В него участваха 8 отбора и се проведоха полуфиналите по регламента на ИСС и финалният мач. 

В първия полуфинал се срещнаха отборите на  Индо-български крикет клуб/ИБКК/  и  КК  Академик.  В този двубой ИБКК  нямаха никакви проблеми срещу студентите от медицинска академия, които са голяма част от състава на КК Академик. Те спечелиха двубоя със 74 ръна , а техният капитан Пракаш  Мишра направи забележителното постижение от 85 ръна и 2 уйкета и затвърди резултата си за МVP за целия сезон.

Вторият полуфинал беше между отборите на КК  Берберианс и КК Юлис / съставен изцяло от студенти от Тракийския университет от Стара Загора,  които спечелиха срещата с 20 ръна и това им даде право да играят елиминационна среща с КК  Академик за участие във финала. 

В този елиминационен мач Студентите от София се представиха значително по добре и спечелиха с 9  уйкета.

Финалният двубой беше повторение на единия полуфинал ИБКК срещу  КК  Академик. Мачът протече отново под диктовката на ИБКК, които спечелиха купата и  златните медали с 40 ръна разлика. Това  е първата шампионска титла  на ИБКК по Т20 и тя доказа прогреса на този отбор през тази година. След участието в Европейската крикет лига в Испания през месец февруари, спечелените Европейски крикет серии в София през месец април тази година държавното първенство беше третият им трофей за годината.  Едно много добро представяне и на техният капитан Пракаш Мишла, който стана   Най-добрия играч на първенството / МVP /.

За  поредна година БФ Крикет използва  платформата CricHeroes за регистрация на всички свои официални мачове при мъже и жени от ДСК  и МСК.  

Това ни дава възможност да правим обстойни анализи на всеки ининг, мач, турнир и за цялата година. Някои интересни данни от системата за тази година:

  • в записаните 23 мача са постигнати 6169 ръна/ точки, 266 уйкета и 95 кетчове/ хващания на топката;
  • реализирани са 214 шестици и 586 четворки;
  • 24 пъти батсмани са постигали над 50 ръна/ точки в мачовете от първенството и един път е постигнато над 100 точки в един мач. В шест мача партньорството на батсманите е донесло над 100 ръна за отборите им;

“ Рано е още за анализи за годината, но изминалият шампионат беше едно от хубавите неща, които се случиха през 2022 г за българският крикет.  Нивото на участващите отбори се е повишило, липсва доминация на един отбор както беше в миналото, силите на първите четири отбора са изравнени и всичко това дава и положителен ефект в играта на националният ни отбор. Факт е ,че ИБКК ва пръв път става държавен шампион, отбора на КК  Юлис за пръв път спечели медали от държавно първенство, а двукратния шампион в предишните години – КК БСКС не можа да вземе дори медал. Надявам се,че това ще мобилизира пловдивските медици за останалите турнири до края на годината, защото ние разчитаме на тях и на техните играчи в националния ни отбор “ сподели накратко проф. Н. Колев учредител и  СЕО на БФ Крикет.

cri1 2 4 5 cricket teams

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestСподели