С детски коледен  турнир по крикет в Елин Пелин приключи сезона за тази година на БФ Крикет. В турнира участваха отбори от Общината и Софийска област, които започнаха работа по дългосрочния проект на БФ Крикет за масовизиране и навлизане на този спорт в училищата и беше  осъществен  и с подкрепата на Община Елин Пелин. Състезанието премина много емоционално, с радост и усмивки от страна на деца, родители и преподаватели.  Вече се виждат новите умения на децата от училищата на Елин Пелин и КК  Юлис, но много приятно впечетление направиха и “дебютантите” от  ОУ “ Христо Ботев”- с. Лесново с учител по физичеко възпитание Силвия  Иванова. Те започнаха да практикуват крикет от тази есен след получаване на дарение с уреди и пособия от Лордс Тавернс / благотворителна организация от Великобритания/, един от най-големите дарители на крикет спорта в света.

“ Изпращаме   една много трудна, но в същото време смея да кажа и успешна година.  Въпреки проблемите свързани с пандемичната обстановка ние успяхме да проведем почти всички планирани състезания и турнири от Държавния спортен календар на открито и закрито.  Любителите и приятелите на крикета ще запомнят тази година с първото участие на България в световните квалификации  по Т20 във Финландия и първата ни победа в тези квалификации. Смело може да кажем, че този успех е планиран, защото е една от приоритетните насоки за развитието на българският крикет. Вътрешният календар беше подчинен на интересите на националния спорт, организирахме участие на отбора в силен международен турнир в Малта,  направихме серии домакински мачове и гостуване на отбора на Сърбия, който в последните години има също голям напредък. Естественно се усети и влиянието върху играта на отбора  на новият консултант на националните ни отбори Анди Маккълох. Но  това  вече е в историята и трябва да гледаме и вървим напред. Мисля,че и в това направление годината е покозателна. Започнахме два нови проекта за развитие, като основният “10х10х10” е дългосрочен и е за старт на спорта ни в училищата. Планираме и започнахме работа в нови училища  в 10 общини. Целта ние във всяко училище през всеки един срок децата да имат минимум 10 занимания с крикет  и в края на учебната година да направим един национален преглед на участниците в проекта. За целта организирахме обучителен курс с учителите по физическо възпитание в тези училища за да навлезят в тази нова за тях  материя и благодарение на дарението ни от Лордс Тавернс раздадохме уреди и пособия за практикуване на спорта ни на всички училища, които проявиха интерес за участие в проекта. В началото на вторият срок планираме още един обучителен курс с учителите , защото има много нови неща свързани с обучението на децата на които искам да бъдат  научени, защото те са и ще бъдат основната движеща сила в проекта.

За  дългосрочните цели на проекта ще говорим по-късно, защото те са твърде амбициозни и е твърде рано за това, защото смятаме този проект да продължи 10 години.

Не можем да пропуснем и факта, че през тази 2022 година за първи път стартира и Национален университетски шампионат / НУШ/  по крикет под егидата на АУС”Академик”. В него взеха участие отбори мъже и жени  от пет университета и това е голяма крачка напред в развитието на този типично университетски спорт за света и в нашета страна. Не мога да не изкажа думи на благодарност към ръководството на АУС”Академик”, които проявиха и демонстрираха на  практика  обвързване на Асоциацията с конкретните потребности и нужди на студентите, както и с реализиране на дейности, които са съобразени изцяло с програмата за развитие на университетския спорт в България. Надявам се и на  ползотворна работа и през новата 2023 година, защото в страните с развит университетски спорт, крикета заема водещо място и ние трябва да скъсяваме дистанцията с тези страни, защото бяхме и трябва отново да бъдем водеща спортна нация” сподели проф. Николай Колев – учредител и дългогодишен председател на БФ Крикет.

“Амбицията ни е през новата година да продължим линията на възход на нашия спорт. Планираме за изградим един нов център за тренировъчна дейност на открито, който ще бъде за всички нетрадиционни спортове у нас. Така ще се даде възможност и на всички детски отбори участващи в проекта ни “10х10х10” да тренират при подходящи условия. В него ще тренират батиране и боулинг на топката и всички отбори от София, както и при специализирани тренировки на националните ни отбори.

Предстои участие през 2023 година на нашият шампион ИБКК в груповата фаза на  Европейската шампионска лига от 2 до 6 Март в Малага, Испания.  Надяваме се на добра подготовка през зимата, за да имаме още по успешно участие в сравнение с тази година.

Нашите Европейски крикет серии през следващата година са едно от събитията с най-голяма тежест за нас. С това издание вече участващите отбори ще бъдат осем и мачовете ще продължат 10 дни, като всички срещи ще се предават директно на сайта и платформата на Европейската крикет мрежа по целия свят. Стартът на този турнир е на 22 май и ние вече работим по организирането на това важно за крикета ни събитие. След  края на турнира се планира тридневен турнир по Т10И с участие на националните отбори на Сърбия и Гърция, който ще е първият по рода си в региона. Планираме двустранни срещи с разменено гостуване по Т20И , участие в европейките финали по Т10 за национални отборе в края на септември,  с цел да се даде възможност за изява на всички играчи на различните равнища, защото през 2024 година ни предстои нова световна квалификация по Т20. Селектиране на нови играчи ще е приоритет за нас, защото колкото и далече да ви се струва,  Олимпийските квалификации за 2028 година не трябва да ни изненадат.

Използвам случая да пожелая на всички наши състезатели, треньори, деятели и приятели на крикет спорта весели коледни и новогодишни празници. ULIS ULIS 1 ULis Лесново Юлис 4 Юлис 5Нека всички да сме здрави, единни и по-добри, защото каузата за която работим всички заедно си заслужава! ”  заяви председателят на БФ Крикет Андрей Лилов.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestСподели