ИСТОРИЯ НА КРИКЕТА В БЪЛГАРИЯ

 

В България крикет срещи започват да се провеждат още в началото на 90-те. Първите крикет срещи между англичани се провеждат на бейзболния стадион в Благоевград, а в много паркове и градинки чуждестранни студенти практикуват този спорт.

През 2001 година се учредяват и първите крикет клубове- Български Крикет Клуб с треньор Саиф ур Рахман, Крикет клуб „НСА” и Крикет клуб „Медик”. Под ръководството на доцент Николай Колев, крикетът придобива организирани форми за изява чрез учредената Българска федерация по крикет през 2002година. С президент г-н Колев и изпълнителен директор Иваило Кацарски, управителен съвет и национален селекционер Саиф ур Рахман. В края 2002г. започват международните изяви на националния отбор като почти всяка година имат участие в турнири. В България всяка година се провежда национален шампионат и турнири на открито и в зала като едноличен лидер се изявява отбора на НСА. Проведен е и треньорски семинар с лектор г-н. Тим Делор През същата година е създаден и отборът на Титаните от Варна.

През 2003 година започва и развитието на детския крикет като основно той се популяризира в училищата при деца между 10-15 годишна възраст. Обучението им се осъществява чрез работата на треньори и студенти.

Развитието на спорта крикет довежда и до нуждата от и налагането на този спорт в НСА. От 2004 година фигурира като дисциплина в НСА заедно с бейзбола като за същия беше направен прием на студенти специалисти в треньорски факултет. За специалността са отпуснати 6 места за кандидатстващите. Преподаватели по тази специалност са Людмил Тренев и Николай Колев, които водят лекции и упражнения.

От 2007 година започват да се практикуват турнири в по- малък вариант от по 10 оувъра т.е 10 части състоящи се от 6 играчи и практикуващи се най- вече в зала, което спомага на самата игра да стане по- динамична и интересна.

Вече превърнала се в традиция срещата между Английския отбор NEW VICTIRIA и НСА премериха сили тази година за 3-ти пореден път.

През 2008 година активно навлиза новият вариант на играта крикет Т/20, която на олимпиадата през 2012г. в Лондон ще бъде като демонстративен спорт.

Активната и целенасочена работа на БФ Крикет беше оценена на международно ниво като тя беше приета в ICC за присъединен член от 2008г и посрещна офицерът на ICC г-н. Филип Хътсън отговарящ за Югоизточна Европа. През същата година освен отборът на NEW VICTORIA в България гостуваха отборите- Carmel (Уелс) и отбор на английски журналисти.

През 2009г. е годината, която даде нов тласък на българският крикет. Членове на БФ Крикет станаха 10 клуба като се разшири географията на спорта крикет. За първи път български отбор изигра три срещи срещу румънския национален отбор, участва на силния международен турнир в Англия и на ЕП в Гърция.

Всяка година се провеждат и среща между английски отбор съставен от играчи работещи в английското посолство и бизнесмени срещу Българския национален отбор в памет на бившия английски посланик в България Роджър Стоун убит при атентат в град Истанбул Турция.

На 4.12.2009 година завърши крикет годината с организираната приятелска среща между НСА и Медик в която взе участие английския журналист Джон Оли, който е посланик на крикета и е предприел пътуване от Англия до Австралия с велосипед за следващата среща през 2010г. между двете страни за купата Аshes.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestСподели